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Marchesi Antinori Tignanello

Marchesi Antinori Tignanello (2012)

Füllmenge 0.75 L

95/100 vinous



"The 2012 Tignanello is deep, rich and voluptuous, yet also retains a distinct element of classicism in its focused, mid-weight structure. Dark red cherry, pomegranate, k ... (vollständiger Text s.u.)

93
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Zusätzliche Information

NameMarchesi Antinori Tignanello
Preis146, 00 €
Jahrgang2012
Inhalt Liter0.75
Bewertung Punkte93
Alkoholgehaltschwer
Alkoholgehalt14.00 %
Rebsorte(n)Cabernet Sauvignon, Sangiovese

Vinee Beschreibung und Bewertung

95/100 vinous

'The 2012 Tignanello is deep, rich and voluptuous, yet also retains a distinct element of classicism in its focused, mid-weight structure. Dark red cherry, pomegranate, kirsch, spice, tobacco and menthol open up in the glass, but only reluctantly. Firm veins of tannin and pulsating acidity give the wine its sense of energy and verticality. The mid-weight structure should allow the wine to open up in another few years. The 2012 isn't as powerful as the 2010 or exotic as the 2011, but rather is most similar to how the 2005 was in its youth. The 2012 is a Tignanello built on pure finesse and grace. I would not open a bottle before its tenth birthday, if at all possible.'
(Antonio Galloni, vinous.com)

93/100 PP

'The 2012 Tignanello is a very handsome wine with dark fruit nuances that extend far beyond the normal spectrum for Sangiovese (and the smaller percentages of French grapes that complete this wine). This vintage, that started off with a very hot summer and ended with a cool harvest season, show a little more spice and Mediterranean herb on the finish. Grapes were harvested at the end of September and delivered slightly less alcohol than previous vintages. There is a point of freshness but the tannins are mature and yielding. In fact, the tannic management is spot-on and is complimented by the velvety and rich nature of the mouthfeel. Pretty mineral accents add a lasting touch of complexity. The 2012 Tignanello has the qualities for a successful evolution.'
(Monica Larner, robertparker.com)

'Der Weinberg Tignanello ist einer der letzten, die abgeerntet werden, und ausschließlich sorgfältig ausgelesene Trauben werden für diesen historischen Wein verwendet. Die Cabernet-Trauben wurden ab dem 23. September, die Sangiovese-Trauben eine Woche später gelesen. Die Trauben wurden entrappt, sanft gepreßt und separat vinifiziert ­ nach neuen Methoden, die eine besonders schonende Verarbeitung gewährleisten: sie wurden in 50-hl-Gärbehältern aus Holz eingemaischt, die Trester wurden mehrmals untergetaucht, um die Ausbeute an Farbe und edlen Tanninen zu fördern, sowie dem Wein größere Komplexität zu verleihen. Die alkoholische Gärung dauerte für den Sangiovese 15 Tage, für den Cabernet 20 Tage, wobei die Temperatur nie 30°C überstieg. Die Weine kamen in neue und ein Jahr alte Barriques aus französischer Eiche (Allier und Tronçais), in denen vor Jahresende auch die malolaktische Gärung (der biologische Säureabbau) vollendet wurde. Anschließend erfolgte eine sorgfältige Assemblage der verschiedenen Weine. Tignanello wurde wieder in die gleichen Barriques gefüllt, in denen er dann ca. 14 Monate lang bis zur Abfüllung reifte. Es folgte eine Reifeperiode von mindestens 12 Monaten zur Verfeinerung in Flaschen, bevor der Wein zum Verkauf freigegeben wurde.'
(Tenuta Tignanello)

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