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Chateau Montrose

Chateau Montrose (1991)

Füllmenge 0.75 L

88/100 PP



"Tasted at the château, the 1991 Montrose is a blend of 70% Cabernet Sauvignon and 30% Merlot picked between 30 September and 15 October. It is rightly regarded as one of the ... (vollständiger Text s.u.)

88
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Zusätzliche Information

NameChateau Montrose
Preis129, 00 €
Jahrgang1991
Inhalt Liter0.75
Bewertung Punkte88
Alkoholgehaltmittel
Alkoholgehalt13.00 %
Rebsorte(n)Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Weinart (Farbe)Rosewein

Vinee Beschreibung und Bewertung

88/100 PP

'Tasted at the château, the 1991 Montrose is a blend of 70% Cabernet Sauvignon and 30% Merlot picked between 30 September and 15 October. It is rightly regarded as one of the rare successes of the beleaguered growing season, alongside Latour. It is clean in color with slight ageing on the rim. The nose is crisp and charming with red berry fruit, balsamic, sage, earthy, almost beetroot like scents that are very appealing. The palate is medium-bodied with fine tannin, fresh and well focused. Whilst the growing season denuded Montrose of its weight and presence, there is harmony here and the foursquare finish will have classic appeal. I wager that this was better a decade ago. Still, after 25 years the 1991 offers a whole lot more than many alumni. Tasted September 2016.'
(Neal Martin, robertparker.com)

Main characteristics of the vintage
This year will remain in our memories as the year of spring frost. If February favoured a precocious bud burst, a nasty frost depleted a considerable part of the vegetation during the night of April 20th in the Bordeaux area. However, Montrose’s unique terroir benefits of a fully exceptional climate. Its proximity to the river prevents frost-riven temperatures. That’s how Château Montrose’s yield, in 1991, did not swoop. July and August were hot and dry and the harvest season was hot and rainy.
(Chateau Montrose)

Tasting notes
Deep dense colour, and lightly evolved. The nose delivers scents of leather, black fruit, morello and mocha. The complex palate offers notes of leather and undergrowth. This wine is outstanding, fat, and full. It is elegant, potent, slightly evolved with fine and silky tannins.
(Chateau Montrose)

Château Montrose (Saint-Estèphe)

Chateau Montrose rivalisiert zusammen mit Calon Segur und Cos d´Estournel um den Thron von St. Estephe. In Jahrgängen wie 1989, 1990, 2003 oder 2005 ist ihm das ohne Wenn und Aber gelungen. Dabei hat sich der Stil von Montrose dramatisch verändert. Wenn sie einmal die Möglichkeit haben alte Montrose verkosten zu können, Weine die 50 Jahre und mehr auf dem Buckel haben, dann kann man sich vorstellen wie so etwas jung geschmeckt haben muß. Diese Weine präsentieren sich derart jung, fruchtgeprägt und lebendig, dass sie im Jugendstadium nahezu untrinkbar gewesen sein müssen. Nun ist das generell der Appellation St. Estephe zueigen. Montrose erhöhte aber den Merlot-Anteil auf mittlerweile 25%, reduzierte gleichzeitig den Cabernet Anteil auf 65%, so daß die Weine in der Fruchtphase wesentlich weicher wurden, was letztendlich einen früheren Trinkgenuss beschert aber trotzdem eine lange und harmonische Reife garantiert. In großen Jahren, liegt dieser deuxième auf premier-Niveau! Trotzdem aber ist Montrose auf den Primeurproben meist ein schwierig zu verkostender Wein. 94 Hektar in einer einzigen Parzelle umfasst das Gut, etwa 65 Hektar davon stehen unter Reben. Fermentiert wird klassisch in Edelstahltanks, der Ausbau im französischen Barrique erfolgt für 19 Monate. Interessant zu hören, dass das Chateau bereits im Jahre 1880 für 1,5 Mio Franc den Besitzer wechselte. Bordeaux hatte also auch bereits damals einen entsprechenden Stellenwert. Beachten Sie auch den meist ausgezeichneten Zweitwein von Montrose. Der La Dame de Montrose bietet in Top-Jahrgängen enorm viel Bordeaux fürs Geld.

http://www.chateau-montrose.com/

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