92+/100 PP
"This is a new wine that was only made in this vintage to address low yields and difficult growing conditions. In truth, it was also produced in 2002 for the same reasons. T...
95/100 PP
"The Fausoni zone provides sandy and clay soils, and you get more power here than from the other locations. These vines are 35 to 40 years old, and the 2016 Barbaresco Fausoni let...
"Elegant and attractively garnet red in colour with intense, fragrant floral aromas. Pleasant on the palate and versatile at the table, the ideal accompaniment for timbales, pasta with meat sauces,...
"It takes its name from an area of the Cru of Castelletto. The selected grapes in the oldest part of the vineyard enable to obtain a full-bodied wine. The colour is garnet red with orange reflections....
In Granatrot funkelt dieser fantastische Wein im Glas. Dieser Rotwein gehört zu den Kultweinen aus dem Piemont. Aufgrund seines Tanningehalts zeigt er sich sehr straff. Dieser Barolo DOCG aus dem Jahr...
92/100 PP
"Paolo Scavino, and more recently his daughter, have always made fabulous Barolos, as evidenced by my previous tasting notes on the 1988s, 1989s, and 1990s. However, in 1993, he...
Family
Our family is rooted in this land from the beginning of the twentieth century. In a century of life, the bond that joins us to these hills has been strengthened through the generations....
94/100 PP
"Luciano Sandrone and his daughter Barbara tell me that the 2014 harvest needs explaining. Many are quick to dismiss it given the difficulties of the growing season that saw...
96/100 PP
"Seghesio's 1990 La Villa is another blockbuster Barolo from this incredible vintage. Its massive size and awesome aging potential are typical of many Barolos from Monforte d'Alba...
93/100 vinous
"The 2005 Barolo Ginestra Vigna Casa Matè comes across a bit more forward than the Gavarini, with less tension and aromatic lift, but more body. Here, too, the wine is qu...
Nebbiolo ist eine rote Rebsorte, die hauptsächlich in Norditalien angebaut wird. Sie ist bekannt für ihre hohe Säure und Tannine und wird oft als eine der besten Rebsorten Italiens angesehen.
Die Geschichte von Nebbiolo reicht bis ins 13. Jahrhundert zurück. Die Rebsorte wurde erstmals in der Region Piemont in Norditalien angebaut und hat sich seitdem auf andere Regionen ausgeweitet.
Der Produktionsprozess von Nebbiolo-Wein ist sehr anspruchsvoll. Die Trauben müssen vollständig ausgereift sein, bevor sie geerntet werden. Der Wein wird dann in Eichenfässern gelagert, um seine charakteristischen Aromen und Tannine zu entwickeln.
Nebbiolo wird hauptsächlich in den Regionen Piemont und Lombardei in Norditalien angebaut. Es gibt jedoch auch Anbauflächen in anderen Teilen Italiens sowie in einigen anderen Ländern wie Argentinien und den USA.
Nebbiolo-Weine haben eine dunkle Farbe und sind bekannt für ihre hohen Säure- und Tanningehalte. Sie haben oft Aromen von Kirschen, Pflaumen und Gewürzen.
Der Geschmack von Nebbiolo-Wein ist sehr komplex und variiert je nach Anbaugebiet und Produktionsprozess. Im Allgemeinen sind sie jedoch trocken, tanninreich und haben einen langen Abgang.
Einige der bekanntesten Winzer von Nebbiolo-Wein sind Angelo Gaja, Giacomo Conterno und Bruno Giacosa.
Nebbiolo wird auch unter verschiedenen anderen Namen angebaut, darunter Spanna, Picutener, Chiavennasca und Prunent.
Ähnliche Rebsorten zu Nebbiolo sind Sangiovese, Barbera und Tempranillo.